Hypotheek oversluiten

Financieel advies is een ingewikkelde kwestie. Daar kan een hoop over gezegd en geschreven worden en daar gaat deze website over. Wij willen u graag ondersteunen bij deze complexe en uitgebreide materie.

Als je uitgaat van een gemiddelde rentevaste periode van zeven jaar, valt er bij iedere huizenbezitter om de zeven jaar een brief op de deurmat om de hypotheek te verlengen. Slechts zo’n veertig procent van de huizenbezitters kijkt bij het aflopen van de rentevaste periode om zich heen naar voordeliger opties. “Terwijl, de kans dat je van de 30 à 35 hypotheekverstrekkers precies de goedkoopste hebt getroffen is heel klein. De meeste huizenbezitters hebben een hypotheek via ABN Amro, Rabobank of ING, die op dit moment niet het voordeligst zijn. Mede vanwege de komst van regiepartijen die een lage rente en goede voorwaarden kunnen bieden zijn er voordeliger opties.

De kosten van het oversluiten zijn snel terugverdiend!

De belangrijkste reden om de brief direct te ondertekenen is dat het gewoon de makkelijkste optie is. Een overstap naar een andere hypotheekverstrekker betekent dat je allerlei documenten opnieuw moet verzamelen en kosten voor een notaris, hypotheekadvies en een nieuwe taxatie moet maken. Die kosten bedragen al gauw rond de 2.500 euro (wel aftrekbaar van de belastingen). Een grove berekening leert echter dat het een investering is die zich vrij gemakkelijk terugverdient. “Uit onderzoek komt dat huizenbezitters bij oversluiten in de meeste gevallen kiezen voor een rentevaste periode van tien jaar. Per jaar besparen ze daarmee gemiddeld 1.300 euro. Voor de volle tien jaar zo’n 13.000 euro.”

Een grove berekening laat zien wat heel Nederland laat liggen. Er zijn zo’n vier miljoen hypotheken. Een zevende daarvan, bijna 600.000 huizenbezitters, staan ieder jaar voor het besluit om over te stappen. Als 60 procent dat niet doet lopen zij per jaar 360.000 x 1.000 euro mis, ofwel zo’n 360 miljoen euro.

Brede en smalle zin

Wij maken onderscheid tussen oversluiten in brede en in smalle zin. In brede zin kun je op ieder moment overstappen, alleen dan betaal je een boete. In smalle zin stap je over als de rentevaste periode afloopt. De voornaamste reden bij overstappen in smalle zin is een combinatie van een lagere rente en gunstiger voorwaarden. Stel je wilt de rente twintig jaar vastzetten, maar over vijf jaar verhuizen. Dan is het handig om te kiezen voor een hypotheekverstrekker die een verhuisregeling biedt. En mocht je over enige jaren een erfenis verwachten, dan is het aan te raden om een geldverstrekker te kiezen waar je boetevrij kunt aflossen. Bij oversluiten in brede zin is er vaak nog een extra reden: de behoefte aan meer zekerheid: over drie jaar loopt de rente af. Nu kun je tegen een historisch laag rentetarief en een lange rentevaste periode 20 jaar zekerheid kopen.”

Hypotheek en de waarde van uw huis

Hoe langer de hypotheek loopt hoe hoger de waarde van uw huis. Het kan zijn dat de waarde zodanig is gestegen dat u in aanmerking komt voor een rente verlaging. Via een online tool op de website van de vastgoedexperts kunt u gratis de waarde van uw huis berekenen. Dit is wel een schatting! Definitieve waarde wordt bepaald door een taxatierapport.

Een waarderapport kunt u hier aanvragen

 

Meer informatie? Bel ons voor een vrijblijvende afspraak.