- Over ons
- Verduurzamen
- Hypotheken
- Particulier
- Zakelijk
- Kerk financiering
- Online verzekering afsluiten
- Klantenservice
- Contact
Heeft u een vraag?
Stel hem hier
Een studieschuld kan een issue zijn bij het aanvragen van een hypotheek. Wat zijn belangrijke vragen en antwoorden over de studieschuld?
Tot een aantal jaren geleden konden studenten een volwaardige studiebeurs krijgen, zodat ze de volledige focus op de opleiding konden leggen. Tegenwoordig heb je ouders met geld nodig of je bouwt een studieschuld op. Een schuld kan in de loop der jaren oplopen tot wel 20.000 euro. Je hebt ruim de tijd voor het terugbetalen, maar de schuld blijft invloed hebben op je leven tot deze weer afbetaald is. Wat moet je weten over de studieschuld als je een hypotheek nodig hebt.
Is een studieschuld een probleem bij het aanvragen van een hypotheek?
Een studieschuld heeft invloed op wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen, maar het is niet per definitie een probleem. Door de studieschuld kun je minder geld besteden aan het wonen. Hierdoor willen geldverstrekkers minder geld aan jou uitlenen. Hoeveel dit is hangt af van het moment dat je jouw studieschuld hebt opgebouwd.
Studeerde je voor 1 september 2015 en kreeg je een basisbeurs? Dan val je onder het oude leenstelsel. Je studieschuld moet dan binnen 15 jaar worden terugbetaald en de geldverstrekker neemt de schuld voor 0,65 procent mee als maandlast. Studeerde je na deze periode en heb je nooit een basisbeurs ontvangen? Dan val je onder het nieuwe leenstelsel. Je studieschuld moet dan binnen 35 jaar worden terugbetaald en de geldverstrekker telt de schuld 0,35 procent mee als maandlast.
Moet je een studieschuld melden bij het aanvragen van een hypotheek?
Ja, daar ben je toe verplicht. Een hypotheekadviseur zal er ook specifiek naar vragen. Geldverstrekkers kunnen bij het BKR jouw gegevens over leningen achterhalen, maar een studielening is hier niet in opgenomen. Voor het aanvragen van een hypotheek zal de geldverstrekker ook vragen naar documenten waaruit blijkt wat er aan studieschuld openstaat. Verzwijgen van een studieschuld kan gevolgen hebben als je in de betalingsproblemen komt.
Moet ik eerst de studieschuld aflossen en daarna pas een huis kopen?
Een volledig afbetaalde studieschuld is natuurlijk ideaal, maar vaak is het niet nodig en zelfs niet verstandig. Voor het kopen van een huis heb je namelijk ook weer vermogen nodig. De bijkomende kosten zoals de overdrachtsbelasting en de advies- en bemiddelingskosten kun je niet meefinancieren in een hypotheek. Het voordeel van een studieschuld is dat de rente in de lening laag is.
Hoe weet je hoeveel studieschuld je hebt?
De hoogte van de schuld kun je vinden op Mijnduo. Hier vind je ook hoeveel rente je verschuldigd bent over de schuld en hoeveel je al hebt afbetaald. De rente is op dit moment 0 procent, maar in de toekomst kunnen de rentelasten weer stijgen.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 23-09-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.