Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Veiligheid van zzp'ers - Hoe zit dat precies?

In welke sectoren gebeuren de meeste ongelukken en wat zijn de regels voor zzp’ers?

Er wordt nadrukkelijk gelet op de veiligheid in bepaalde sectoren zoals de bouw. Hanteren zzp’ers minder strikt de regels? En mag dat zomaar? 

Afgelopen jaar was 0,7% van de en zzp’ers 4 dagen of langer uitgeschakeld door een bedrijfsongeval. Het aantal bedrijfsongevallen is al jaren aan het stijgen. Uiteraard wordt de stijging ook deels veroorzaakt doordat er elk jaar meer zzp-ers bijkomen.

In welke branches ontstaan vooral bedrijfsongevallen?

In de bouw zijn de meeste ongevallen geregistreerd, met minimaal 4 dagen verzuim tot gevolg. Gevolgd door de gezondheidszorg. Opvallend is de sterke toename bij waterbedrijven en het afvalbeheer. Dit wordt mogelijk veroorzaakt doordat de regels voor veiligheid binnen deze branches minder strikt zijn, maar dat is helaas niet onderzocht.

Werken zzp’ers minder veilig?

Er zijn veiligheidsvoorwaarden die voor werkgevers en dus voor werknemers gelden en niet voor zzp’ers. Een zzp’er hoeft bijvoorbeeld geen risico-inventarisatie- en evaluatie (RI&E) te maken. En hoeft zich dus ook niet te houden aan de voorschriften die hieruit voortkomen. Maar wettelijk is wel vastgelegd dat ook zzp’ers gevaar moeten voorkomen voor derden. In de Arbowet staat ook dat zelfstandigen moeten letten op hun eigen veiligheid. Op de werkvloer waar werknemers en zzp’ers samenwerken, gelden dezelfde regels voor iedereen. Ook voor de zzp’ers dus.  Uiteindelijk komt het erop neer dat zzp’ers verantwoordelijk zijn voor hun eigen veiligheid. Ook als veiligheidsvoorschriften niet strikt gelden, is het slim om er toch aan te voldoen. Een ongeval wil je natuurlijk voorkomen.

Ook zzp’ers kunnen aangesproken worden door de inspectie SZW

De inspectie SZW houdt onder andere toezicht op de veiligheid op de werkvloer. Bij overtredingen kunnen ook zzp’ers aangesproken worden op de veiligheid als er grote risico’s dreigen. Dit kan zelfs zover gaan dat de inspectie een boete uitdeelt. De hoogte van de boete is afhankelijk van de ernst van de overtreding. Ze kunnen het werk ook tijdelijk stilleggen, tot er voldaan is aan de veiligheidsvoorschriften.

Door de veiligheidsvoorschriften niet strikt op te volgen, is een klus vaak sneller te klaren, maar zet jouw eigen veiligheid voorop. Met de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering loop je minder financieel risico, maar een bedrijfsongeval moet je echt niet willen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-08-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.